Afscheid nemen
Door: WilmaHielema
Blijf op de hoogte en volg Wilma
14 Juni 2010 | Ghana, Mampong
Op naar Babieshome waar we Ineke en Gerbert, terwijl ze besprongen werden door de kinderen, het weeshuis toonden en kennis lieten maken met ‘onze’ kindertjes. Dat wat voor ons in de loop der tijd heel gewoon was geworden, maakte op Ien en Gep grote indruk. Dan herinner je je weer hoe wij schrokken toen we hier twee maanden geleden voor het eerst binnen stapten. Met een brok in mijn keel zeg ik mijn lieveling Stanley gedag door zijn tere lijfje nog een keer tegen me aan te drukken. En neem ik afscheid van guitige Baaso, vrolijke Victor, Lompe Babieyaa, stiekeme Emmanuel, de boefjes Ibrahim en Daniël, de dappere Blessings, eenzelvige Tetteh, parmantige Abdu, charmante Abena, aanhankelijke Alice en al die andere lieve snoetjes waarmee ik de afgelopen tijd zo vertrouwd ben geraakt. Het voelt toch een beetje alsof ik ze in de steek laat. Terug naar mijn eigen luxe leventje terwijl zij hier achterblijven. Ik hoop van harte dat al deze kinderen uiteindelijk in een liefhebbende familie kunnen worden grootgebracht zodat ze een toekomst hebben. Maar het feit dat de moeder bij hun geboorte is overleden is bepaald geen goed begin. Vanuit het traditionele geloof (dat zeker niet uitgestorven is, maar naast het christendom en de islam nog steeds een grote rol speelt in het leven van veel Ghanezen) denken ze dat een kind dat verantwoordelijk is voor de dood van zijn moeder een slecht (of door een slechte geest bezeten) kind is dat ongeluk brengt. Er wordt vanuit de weeshuizen en de kerk van alles gedaan om de families op andere gedachten te brengen, gelukkig tegenwoordig steeds vaker niet tevergeefs. Toch ben ik bang dat zo’n familie het kind heimelijk blijft zien als de moordenaar van zijn moeder, en dat het kind dus weinig liefdevol (wat in Ghana ten opzichte van kinderen toch al een betrekkelijk begrip is) behandeld zal worden. Maar hopelijk is die angst ongegrond. Hoe dan ook, ik kan er helemaal niets aan doen of veranderen en moet het loslaten. Maar ik zal nog vaak aan de kinderen van Mampong Babieshome terugdenken. Thuis ga ik, zoals ik Mabel de directrice en de bisschop heb beloofd, proberen nieuwe babybedjes te regelen.
Ik sla het portier van de auto dicht, zwaai tot ik ze echt niet meer zie, pink een traantje weg , slik een paar keer flink en dan begint het laatste deel van ons Ghaneze avontuur, een drieweekse rondreis door Ghana.
Weer thuis
Lieve mensen, we zijn inmiddels weer veilig geland in Nederland. Het is heel fijn weer thuis te zijn. Allemaal hartelijk bedankt voor het meeleven en reageren. Het was al met al, ondanks het feit dat er ook nogal wat minder leuke aspecten aan dit ‘avontuur’ verbonden bleken, een rijke ervaring die ik niet had willen missen. Ook het feit dat ik dit samen met mijn dochter Showitha heb kunnen beleven is echt heel waardevol. Ik voel me fysiek weer een stuk sterker. Weliswaar wat kilootjes teveel kwijtgeraakt maar als ik doorga met vreten zoals ik afgelopen wekend deed is dat snel verleden tijd. Wat is alles lekker hier en wat is de keuze in de supermarkt overweldigend groot! Tijdens onze prachtige rondreis hebben we helaas geen toegang gehad tot internet. Ik zal de komende dagen alsnog een kort reisverslag plaatsen om deze weblog compleet te maken en jullie te laten delen in onze reiservaringen.
Lieve groetjes Wilma
14 Juni 2010 - 22:13
Wim Stegeman:
Heel stoer wat je hebt gedaan, maar ik ben toch wel erg blij dat je weer heelhuids thuis bent gekomen.
Ik hoop je binnenkort te mogen ontmoeten. -
15 Juni 2010 - 04:33
Gill:
Lijkt met een waardevolle avontuur geweest - tot gauw! -
15 Juni 2010 - 08:22
Ieke:
Lievelingen jullie zijn weer thuis. Fijn!!!!
Op naar Londen! (en naar de sauna).
Ik verheug me erop jullie weer te zien!
xxx